Hedningsamfunnets historie: Et halvt århundre med rabalder

Hei kjære leser. Håper du likte boka. Hvis du ikke har lest den, kan den bestilles fra Humanist forlag.

Her finner du mer info om boka som enten ikke fikk plass i den, eller som har kommet til senere.

Kontakt? Send gjerne en epost til forfatteren:
Even Gran
evengran {@} gmail.com


Innhold som ikke ble med i boka

Hedningsamfunnets arkiv
I arbeidet med boka ble alt av papirbaserte kilder digitalisert. Her kan du selv ta et dypdykk ned i materialet:

Alt innhold fra Hedningsamfunnets arkiv er publisert CC BY-NC-ND 4.0-lisens.

Feilrettinger og presiseringer fra forfatteren (obs: ikke skrivefeil)

  • Side 29: «De ‘kristne’ hedninger mindes sin Jesus, den jødiske religionsmaker, som tilsidst holdt dem saa grundig for nar», er ikke tittelen på artikkelen Arnfred Olesen ble dømt for i 1913, som det står i boka, men et sitat fra artikkelen.
  • På side 74 står det at «Når det gjelder aktivitetsnivå, begynte aktiviteten å dabbe av mot slutten av 80-tallet». Dette er feil. Mot slutten av 80-tallet fikk egentlig Hedningsamfunnet et oppsving i aktiviteten, som er grundig beskrevet andre steder i boka. Dette var en misforståelse fra min side tidlig i arbeidet som ikke ble oppdatert da jeg senere fikk bedre innsikt i aktivitetsnivået i denne perioden. Takk til Ronnie Johanson for korrigering.
  • På side 266 står det at tittelen på den andre av Ronnie Johansons to bøker om Snåsamannen (tittel: "Snåsamannen: Helbredelsene, spådommene, løgnene") "sier det meste om hva Johanson mener om Joralf Gjerstads påstått helbredende evner". Ronnie Johanson vil gjerne presisere at han mener Snåsamannen har helbredende evner. Han avviser altså ikke dette. Johanson skriver at han mener Snåsamannens evner som healer "er helt på høyde med Jesu evner på området, og helt reelle". Denne effekten skyldes suggesjon og placeboeffekten, konstaterer han.
  • Ikke en feil i boka akkurat, men Thomas Henden informerer om at det ikke er Erik Øhrnell vi hører i et klipp fra Hedningsamfunnets gatediskusjoner avspilt i NRK P2 - Studio 2 den 2.3.20, men Asbjørn Buraas. Jeg kom i NRK-intervjuet i skade for å svare feil journalisten spurte.

Lyd, bilder og film fra Hedningsamfunnets aksjoner!

En god del av Hedningsamfunnets historie i lyd og bilde har blitt digitalisert fra såvel lydbånd (Hedningradioen) og VHS-opptak av mange stands, aksjoner og gatemøter. En del av dette vil bli lagt ut på nett etterhvert, men nå kan du bli eier av fysiske kopier av dette. Alt vil i praksis ikke kunne legges ut på YouTube mv.

Her kan du likevel se en times opptak av av Hedningsamfunnets aksjoner 1989-1990

Opptakene er lagret i flere formater, både standard DVD-format og på Blu-ray som også har en MP4-versjon av videoopptakene, som kan overføres til nettbrett/mobil.

Med på kjøpet får du da også TV og radioopptak av Hedningsamfunnet og de 13 bevarte episodene av Hedningradioen som var en nærradiosending på 1980-tallet. Du kan velge mellom en "liten pakke" av opptakene med kun DVD-format (videoopptakene) for kr 500 (CD slim cover) og en "stor pakke" og lagret også i Blu-ray format (bedre bitrate) og en "Stor pakke" som inneholder de avbildede platene, med video både på DVD og Blu-ray plater.

Kostnadene dekker utgifter til media og tiden det går med til å lage kopiene, og du er spesielt velkommen til å dele opptakene med flest mulig for å bevare Hedningsamfunnets historie i lyd og bilder. I tillegg kommer porto (Norgespakke). Når Korona-krisen er over kan pakkene også overleveres direkte i Oslo-området. Kontakt Thomas Henden på "t_henden (at) hotmail.com" hvis du er interessert!

Trykk på bildet for stor versjon